Zelfgebakken Bolussen volgens het Zeeuwse bolus recept van Zeeland Land in Zee in een schaal vastgehouden.

Recept voor Zeeuwse bolussen

De Zeeuwse bolus is bij elke bakker in Zeeland te koop. Het is een opgerolde stengel witbrooddeeg. Heerlijk door de bruine suiker gehaald. Bolussen zijn lekker zoet en plakkerig. De lekkerste bolussen, plakken het meest. Je kunt ze zo eten, uit het vuistje. Maar met een laag Zeeuwse roomboter zijn ze extra lekker. Daar eet je je vingers (bijna) bij op. 

Ingrediënten

(voor circa 10 stuks):

  • Deeg
  • 500 g bloem
  • 15 g kristalsuiker
  • 0.5 ei
  • 10 g zout
  • 50 g verse gist
  • 215 ml water
  • 50 ml melk
  • 25 g roomboter
  • Suikermengsel
  • 250 g donkerbruine basterdsuiker
  • 4 el kaneelpoeder
Stap voor stap wordt in deze foto uitgelegd hoe je ons Zeeuwse bolussen recept moet bakken.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 225 ºC. Meng voor het deeg alle ingrediënten behalve de boter. Kneed 6 minuten met de hand of in de machine. Voeg de laatste 4 minuten de boter toe en kneed goed door. Verdeel het deeg in bolletjes van 80 gram en laat circa 20 minuten rusten.

Rol vervolgens elk bolletje deeg uit tot een streng van 30 cm. Meng de basterdsuiker met het kaneelpoeder in een ovenschaal. Bestrijk de streng met een beetje water en rol het deeg door het suikermengsel. Draai er een bolus van.

Verdeel de bolussen over een met bakpapier belegde bakplaat. Laat de bolussen nog even 5 minuten rijzen en bak de bolussen in 7 minuten af. Als de bolussen gebakken zijn, leg ze dan direct omgekeerd op een grote schaal en laat afkoelen.

Meer Zeeuwse recepten

Zelf Zeeuwse zaligheden maken