HomeHome
Wandelnetwerk Langs linies en kreken
Wandelnetwerk Langs Linies en Kreken brengen je langs de Staats Spaanse Linies

Wandelnetwerk Langs Linies en Kreken

Het landschap is voor een deel gevormd tijdens de Staats-Spaanse strijd in de Tachtigjarige Oorlog. Tijdens een wandeling door het landschap ontdek je kreken en groene grasdijken. De unieke natuur van het Verdronken Land van Saeftinghe en de Bourgondische dorpen en steden zoals Hulst maken het wandelgebied compleet. Stippel met de wandelrouteplanner je eigen route uit via het knooppuntensysteem in dit uniek gebied. Wij geven je graag wat tips om mee te nemen in je route!

Strijd tegen en met het water

In het hele Zeeuwse landschap zie je kenmerken van de strijd tegen het water. Het ingepolderde land had vroeger zeearmen die ver landinwaarts reikten. De Oost-Zeeuws-Vlaamse kreken en waterpartijen zijn deels restanten van oude zeearmen en deels tijdens inundaties ontstaan. Zo is bij Axel het gebied meerdere keren onder water gezet. De Staatsen (Oranjegezinden) zetten bijna driekwart van Zeeuws-Vlaanderen onder water in hun strijd tegen de Spaanse en tijdens de Tweede Wereldoorlog werden oprukkende Geallieerden zwaar gehinderd door het water. Tegenwoordig vormen de kreken en waterpartijen natuurgebieden waar je doorheen kunt wandelen. Hieronder benoemen we een paar van die natuurgebieden. Wil je meer informatie over de omgeving, dorpen en steden? Kijk kan op #InHulst

Waterdunen luchtfoto gemeente Sluis

Wandelen langs linies

Net onder Axel heeft een lange tijd het front van de Staats-Spaanse strijd gelegen. De Staatsen hadden gezorgd dat alles onder water stond; de Spanjaarden zorgden ervoor dat er goede dijken kwamen. Langs deze dijken bouwden ze vervolgens forten om zich te kunnen verdedigen. Van veel forten zijn nu nog sporen in het landschap te zien. Er zijn ook enkele reconstructies, zoals Fort Sint-Joseph, die nog net iets beter duidelijk maken hoe alles er vroeger uit moet hebben gezien. Een mooi tastbaar stuk geschiedenis! 

boswachterij westerschouwen

Het Verdronken Land van Saeftinghe

In Zeeland vind je meerdere schorren- en slikkengebieden. Het Verdronken Land van Saeftinghe is uniek doordat het brak is. Er zijn in Europa bijna nergens nog dergelijke gebieden te vinden. In het gebied kan je heerlijk wandelen en een bezoek brengen aan het bezoekerscentrum. Wil je het gebied zelf verkennen, dan heb je een gids nodig om je er veilig door te loodsen. Het Zeeuwse landschap organiseert regelmatig excursies.Ontdek samen Het Verdronken Land van Saeftinghe! 
Land van Saefthinge

Verdedigingswallen van Hulst

Hulst is een van de mooiste vestingsteden van Nederland. Een groot deel van de stadswallen is bewaard gebleven en je kunt erover wandelen. De wallen omsluiten een het stadshart met het historische stadhuis en de Sint-Willibrordusbasiliek. Overal in het centrum kom je ook verwijzingen naar Reynaert de Vos tegen. Wil je meer over die sluwe vos en de historie van Hulst te weten komen, dan kan dat in Museum de Vier Ambachten.

Toegang particuliere gronden

Via het wandelnetwerk in Zeeland kan het zo zijn dat je wel eens door natuur, weilanden en gebieden loopt die een particuliere eigenaar hebben. In deze gebieden gelden extra regels voor jouw veiligheid en die van de omgeving en dieren. Lees daarom, voordat jij je wandeling start, de regels over de toegang particuliere gronden. Zo kan iedereen veilig van de Zeeuwse natuur blijven genieten!