HomeHome
Ommetjes tijdens het voorjaar en de zomer

Ommetjes in de Zeeuwse natuur

ommetje hoedekenskerke

Maak eens een ommetje

Meer dan ooit zijn we graag in de natuur voor een ommetje. Om al wandelend of op de fiets te genieten van het landschap, de flora, fauna en cultuurhistorie. De Zeeuwse natuur is verrassend contrastrijk en altijd open! De Zeeuwse eilanden bieden volop ruimte en in ieder seizoen is er voor ieder wat wils te ontdekken. Bekijk onze tips voor ommetjes in het voorjaar of in de zomer. 

Ontdek Het Dijkwater

In dit natuurgebied bij het Schouwen-Duivelandse Dreischor vind je orchideeën, vlinders, lepelaars en ganzen. Via de oude zeedijk, loop je tussen de meidoorns omlaag het oude schorrengebied van Het Dijkwater op. Via de overkant van de kreek loop je weer terug. Een ommetje van 4,5 km. Voor de ramp van 1953 lagen er langs Het Dijkwater meerdere kleine landbouwhaventjes waaruit de suikerbieten verscheept werden. Nu is het een rustig natuurgebied. En wie stil is, komt er vast een ree tegen. De hele route bekijk je hier.

Fotocredits: Staatsbosbeheer
dijkwater ommetje

Rustig struinen bij Goudplaat

In het puntje tussen Kamperland en Kortgene ligt Goudplaat. Een voormalige zandplaat waar het lekker struinen is: nog vrij onbekend maar heerlijk rustig met heel veel ruimte. In een ronde van 4,5 km loop je langs de oevers van het Veerse Meer met water en wind aan je zijde en vervolgens door het loofbos en de kreekresten. In het voorjaar is het een lustoord voor broedvogels, in de zomer bloeien de orchideeën en andere bloemen, die typerend zijn voor zilt-zoete graslanden en in de rest van het jaar zijn reeën, ganzen en grazende koeien en paarden je compagnons. De hele route bekijk hier.   

Fotocredits: Benjamin Walhout (Staatsbosbeheer)

goudplaat ommetje

Fiets langs de inlagen van Noord-Beveland

Deze fietsroute van 15 km loopt van Wissenkerke naar Colijnsplaat waarbij je via binnen- en buitendijks gelegen fietspaden diverse inlagen passeert: de ruimtes tussen de zeedijk en de ‘reservedijk’. Je kunt veel verschillende vogels tegenkomen zoals steltlopers, kokmeeuwen, futen, baardmannetjes, maar ook bijzondere planten zoals moerasvaren en wilde orchideeën. Langs het Nationaal Park Oosterschelde heb je prachtig uitzicht op ‘de dikke toren van Zierikzee’ en zie je wellicht bruinvissen. Als je wilt kan je de route nog 15 km verlengen richting kunstdorp Kats. De hele route bekijk je hier.

Fotocredits: Marcel Klootwijk 

waterhoefje ommetje

Ontdek de Zwaakse Weel

Vlakbij Goes ligt de Zwaakse Weel. Deze 4,5 km lange wandelroute brengt je langs het kleinschalige landschap: de oude kreekrest de Zwake, diverse akkertjes die nog authentiek bewerkt worden met Zeeuwse trekpaarden en hoogstamboomgaarden. Hier kun je in het najaar fruit plukken en zie je in het voorjaar prachtige bloesems van de sleedoorn en meidoorn. Je ontdekt vlinders op het speciale vlinderbelevingspad, ziet tal van bloemen en insecten in de akkerranden. De grazende schapen, koeien en paarden zorgen voor een rustieke plattelandssfeer. De hele route bekijk je hier.

Fotocredits: Natuurmonumenten

zwaakse weel ommetje

Doorstappen op het Arendpad

Cultuurhistorie en natuur gaan hand in hand in dit stevige ommetje van ruim 9 km. In de nabijheid van diverse kreken ontstond rond 1200 het dorp ’s-Heer Arendskerke met in het midden een kerk. Bij de Petruskerk zijn de verschillende bouwfases zichtbaar. De Arendshoeve is een typisch Zeeuwse boerderij, een rijksmonument dat dateert uit 1610. Via diverse slootjes loopt regenwater al decennialang naar de Terluchtse Weel, waar ook ooit nog gevaren werd door Goese handelaren. En de onverharde Poldersdijk was lang geleden de eerste zeedijk rond het Bevelandse kerngebied uit de middeleeuwen. Download de route hier. 

Fotocredits: Stichting Landschapsbeheer Zeeland

arendpad ommetje

Ga het bos in bij De Pietkreek

Aan de oevers van het Veerse Meer ligt het Pietbos. Een bos dat al aardig op leeftijd begint te komen. Spannende paadjes leiden je van open bosranden naar donkere, begroeide gedeelten, waar dicht struweel en fluisterende woudreuzen je groeten. In een route van 3,5 km kom je uiteindelijk aan het Veerse Meer met zijn graslanden, rietmoerasjes en duinresten met bijzondere flora en fauna en vergezichten. De hele route bekijk je hier. 

Fotocredits: Twan Teunissen (Staatsbosbeheer)

pietkreek ommetje

Ontmoet de wisenten in de Slikken van de Heen

In dit drooggevallen ontzilte gebied wisselen open gedeelten en verruigde bosschages elkaar af. Er zijn twee wandelroutes van ieder 3 km waarin je loopt over voormalige zandplaten, slikken en schorren en vlonderpaden. Je passeert een oude getijdenkreek en vogelobservatiescherm of een uitkijktoren. Koniks, rode geuzen en wisenten helpen het gebied halfopen te houden zodat er meer ruimte komt voor biodiversiteit en verschillende planten- en diersoorten. Ook kom je tal van minder algemene broedvogels tegen zoals de bruine kiekendief, roodborsttapuit, grote zilverreiger en met een beetje geluk de zeearend. Kijk hier voor meer informatie

Fotocredits: Stichting Het Zeeuwse Landschap
wisent ommetje

Mix van erfgoed en water in Poortvliet

In een ommetje van 5,2 km heb je volop afwisseling. In het centrum van Poortvliet staat de Sint-Pancatriuskerk uit de 14e eeuw en passeer je het voormalige gemeentehuis ‘t Ouwe Raed’uus. Ook mooi zijn de in 1710 gebouwde en gerestaureerde stenen stellingmolen ‘de Korenaar’ en een imposante witte boerderij die dateert uit 1784. Je vervolgt je tocht door de polder, langs akkers en fruitbomen, richting Strijenham aan de Oosterschelde waar je getrakteerd wordt op een prachtig uitzicht. Aan de polderdijk vind je nog een coupure met een monumentale wachtsluis en het Stoomgemaal dat tot 1932 dienst deed is op monumentendagen te bezichtigen. Download de route hier.

Fotocredits: Stichting Landschapsbeheer Zeeland

stoomgemaal oosterschelde

Maak een historische fietsronde

Een 28 km lange fietsroute brengt je via Sluis, Aardenburg en Oostburg langs tal van verdedigingswerken uit de tijd van de Tachtigjarige Oorlog, waar de Staatsen tegen de Spaansen streden. Soms is zo’n verdedigingswerk nog goed zichtbaar, zoals de Kruisdijkschans en de Elderschans. In andere gevallen zijn het elementen in het landschap zoals glooiingen, dijken of kreken waar een historisch verhaal achter schuilt. Knotbomen, hagen, struwelen en weide- en moeraslandschap bieden ruimte aan onder meer boomkikkers, zwartkopmeeuw, buizerd, steenuil, baardmannetje en moerasscherm.

De hele route download je hier.

Fotocredits: Marcel Klootwijk
kruisdijkschans ommetje

Loop over de Wallen van Retranchement

Ooit waren de wallen een verdedigingswerk in de Tachtigjarige Oorlog. Tegenwoordig is het een aaneenschakeling van kleine landschapselementen. Je wandelt over de wallen, tussen meidoornhagen, hoogstamfruitbomen, grasland en langs dijkjes en poelen. In het gebied ligt ook het Fort Berchem dat via een ophaalbrug toegankelijk is. De boomkikker voelt zich hier erg thuis, net als een viertal zeldzame klavers, libellen en graafbijen. De diverse wandelpaden zijn goed voor een ommetje van ca. 3,5 km. Kijk hier voor meer info.

Fotocredits: Stichting Het Zeeuwse Landschap
retranchement ommetje

Nóg meer ommetjes?

Kun jij ook geen genoeg krijgen van wandelen in de Zeeuwse natuur? Bekijk hier nóg meer ommetjes. Of ontdek meer over wandelen in Zeeland.