Ommetjes in de Zeeuwse natuur
Maak eens een ommetje
De Zeeuwse natuur is altijd open. Er is niets heerlijker dan een frisse neus halen tijdens een ommetje te voet of met de fiets. Je zintuigen gaan aan: wind door je hoofd, lucht door je lijf. Het landschap, de flora & fauna en de cultuurhistorie in Zeeland zijn in alle seizoenen een lust voor ogen en oren. Ook in het najaar is er genoeg te ontdekken: in de buurt of een eiland verderop. Blader door onze ommetjes, trek je jas aan en ga eropuit!
Uitwaaien door de Zeepeduinen
Deze wandeling van 5,5 km begint bij Landgoed Slot Haamstede en voert door het afwisselende duinlandschap van de Zeepeduinen, waar je heerlijk kunt uitwaaien in de glooiende, stuivende duinen. Watervogels vind je het hele jaar door bij een aantal zoetwatermeertjes; vanachter het vogelkijkscherm zie je hoe ze hun kostje bij elkaar scharrelen. Shetland pony's en Schotse Hooglanders helpen het duin open te houden. En je maakt kans om reeën en damherten te zien. Op de route tref je verder nog de vleugelbunker. Verscholen tussen de bomen liggen nog tal van bunkers waar vleermuizen graag overwinteren. Bij het eindpunt heb je mooi zicht op de statige lanen van het Slotbos. De hele route bekijk je hier.
Fotocredits: Natuurmonumenten
Proef de natuurhistorie in Dreischor
Een verrassende route van 13 km (naar wens in te korten) door het mooie groene ringdorpje Dreischor en de omgeving van het Dijkwater: de voormalige zeearm die in 1287 ontstond. Je krijgt een afwisselende blik op de geschiedenis, het erfgoed en de landbouw én je maakt kennis met een reeks van streekproducten die de vruchtbare grond voortbrengt: van wijn tot en met zuivel en vlees. Langs de route zie je veel typisch Zeeuwse zwarte schuren waar van oudsher vlas werd opgeslagen. Ook zie je een aantal landbouwhaventjes langs het dijkwater én de Aeolus graanmolen uit 1739. Download de route hier.
Fotocredits: Stichting Landschapsbeheer Zeeland
Voel je even boswachter in het Veerse Bos
De route in het Veerse Bos van 5,7 km voert je over slingerpaadjes en grasweiden, langs kreekarmen en kanaaltjes met mooie uitkijkjes en spannende zichtlijnen. Vanaf de reuzenstoel heb je prachtig zicht op de kreek en de omliggende velden. Met een beetje geluk zie je reeën op de aanliggende akkers of schiet er een ijsvogel over het water. Spechten en gaaien zijn stamgasten van het bos en dat laten ze horen ook! Bekijk de hele route.
Fotocredits: Marco van de Burgwal, Staatsbosbeheer
Loop een driehoek in Yerseke Moer
Yerseke Moer is een van de oudste en meest waardevolle natuur- en cultuurlandschappen in Zeeland. De invloed van zee en mens zorgde voor kreken, drinkputten, hollestellen en het hollebollige landschap. Daarnaast is het een prachtig vogelrijk gebied. Een specifiek stukje van de Yerseke Moer, De Driehoek, is alle seizoenen toegankelijk en de moeite waard omdat er door het vele water altijd wel vogels aanwezig zijn. In het najaar en winter zie je roodkleurende zeekraal en overwinterende ganzen en eenden. De niet-gemarkeerde route (3 km) loopt over de openbare weg en daar mag de hond aangelijnd mee! De hele route bekijk je hier.
Fotocredits: Het Zeeuwse Landschap
Ontdek het historisch landschap van Borsele
Hier vind je het oorspronkelijke Zeeuwse landschap van vóór de inpoldering. De ‘oer’ van Zeeland is er voelbaar. Hier geen rechte dijken, maar slingerende weggetjes met bloemdijken, welen en kreken, kleinschalige akkers met hagen afgewisseld door dijk- en ringdorpen. De historie komt terug in hoe het landschap is gevormd. Op de vruchtbare Zeeuwse klei stond het dagelijks leven in het teken van het agrarisch bedrijf. Van akkerbouw tot fruitteelt en veeteelt met schapen en runderen. Elk dorp had ook zijn eigen molen. De fietsroute van 53 km – die door het Landschapspark Borsele loopt – is te volgen via de fietsknooppunten en is naar wens in te korten. De hele route bekijk je hier.
Fotocredits: Natuurmonumenten
Ervaar de boerenlandnatuur rondom Hoeve van der Meulen
De monumentale boerderij uit het begin van de 17e eeuw is een cultuurhistorische parel en omgeven door authentiek kleinschalig boerenlandschap. Op de rode wandelroute van bijna 2 km wandel je door struinnatuur en langs boomgaarden en heb je goed zicht op dit typisch Zeeuwse platteland. Deze wandeling is prima te combineren met de groene route langs het erf (0,7 km) of de blauwe route die via een trekvlot langs akkers en een vliedberg gaat. Bekijk de hele route.
Fotocredits: Het Zeeuwse Landschap
Mix historie en natuur in vestingstad Aardenburg
Door de hoge ligging bouwden de Romeinen in Aardenburg al in de 2e en 3e eeuw een militaire versterking: een ‘castellum’. In de middeleeuwen groeide Aardenburg uit tot een betekenisvolle handels- en havenstad en werden de eerste stadsmuren en grachten aangelegd. De wallen werden tijdens de Tachtigjarige Oorlog sterk aangepast. De huidige restanten vormen nog steeds een belangrijk monument. Deze 7 km lange wandelroute rondom Aardenburg over goed begaanbare verharde en onverharde (schelpen)paden voert langs drie middeleeuwse verdedigingslinies. Download de route hier.
Fotocredits: Stichting Landschapsbeheer Zeeland
Laat je verrassen in het Zwin
Een afwisselende wandelroute van 4 kilometer door het zilte natuurgebied Het Zwin langs polders, strand, duinen en schorren. Het natuurgebied Kievittepolder, net achter de duinen, is begroeid met duin- en meidoorn en populair onder broedvogels. De Oudelandsepolder, bestaat uit vochtig grasland met poelen. De getijdengeul zorgt voor veel dynamiek: alleen sterke zoutminnende planten houden zich staande. Verder landinwaarts, heb je zicht op schorren, die in het najaar massaal kleuren. Vanaf Grenspaal nr. 369 heb je een prachtig uitzicht en ervaar je de dynamiek van het hele Zwin pas goed. Bekijk de route hier.
Fotocredits: Het Zeeuwse Landschap
Nóg meer ommetjes?
Sta je open voor nóg meer ommetjes, te voet of per fiets? Bekijk 10 andere ommetjes voor in de Zeeuwse natuur. Of ontdek meer over wandelen in Zeeland.