HomeHome
Zeewier kweken

Groene grondstof van de toekomst

Het begon in 2011 met de eerste duurzame proefboerderij voor zeewier in de Oosterschelde. Inmiddels vind je in het zoute Zeeuwse water verschillende zeewierproducenten. Zeewier is de groene grondstof van de toekomst. Het kan het antwoord zijn op de vraag hoe we duurzaam de groeiende wereldbevolking gaan voeden.

Boeren in zout water

Je kent de strookjes nori bij sushi wel, dat is zeewier. Maar ongemerkt krijg je ook zeewier binnen als je chocomel drinkt, margarine of tandpasta gebruikt, of ijs of pudding eet. Voor vegetariërs is zeewier een waardevolle aanvulling op hun voeding en van zeewier kun je ook prima biomassa maken om energie op te wekken. Het groeit vanzelf in zout water, je hoeft het alleen te oogsten en te drogen. Kortom, het is eigenlijk een raadsel dat er niet al veel langer en veel meer geproduceerd wordt.

In Zeeland is die handschoen opgepakt. Hier ligt de groene toekomst letterlijk in het water. Na die proefboerderij uit 2011 van Wageningen University & Research zijn Zeeuwse start-ups aan de slag gegaan met de duurzame zeewierproductie. En ze kunnen de vraag niet bijbenen. Het is nu zaak de slag naar schaalvergroting te maken.

Ontdek de vacatures in Zeeland

Horeca, Toerisme en Voedingssector

Nationaal Park de Oosterschelde is een natuurgebied met een zeer goede waterkwaliteit. Het resultaat is het meest zuivere zeewier, in het wild verzameld.

Wereldwijd bestaan dertienduizend soorten zeewier
Soorten zeewier
In de Oosterschelde leven tweehonderd soorten zeewier