Vacatures
Zeeuwse voeding
Aardappelen, uien, zeewier. Zeeland produceert een flink deel van de Nederlandse maaltijd en een kwart van het Nederlandse fruit! Naast de bekende Hollandse pot komt er steeds meer innovatie uit Zeeland, zoals innovatieve visserij en zilte teelten.
Zeeuwse export
De Zeeuwse klei is gemaakt voor de productie van voedingsmiddelen. Lang niet alles wat hier wordt geoogst, is voor de Nederlandse markt: meer dan 80 procent van de Nederlandse uien gaat via Zeeland de wijde wereld in. Met filevrije verbindingen over weg, water en spoor is Zeeland het centrum voor verwerking, verpakking en transport van landbouwproducten.
Een andere Zeeuwse voedselbron is de zee, al komt onze vis nu ook van het land. Met het zoute water dichtbij is Zeeland perfect voor het duurzaam kweken van vis, schaal- en schelpdieren. Maar ook zilte groenten als zeewier, lamsoor en zeekraal. We doen veel om die innovatieve teelten te bevorderen. Lees meer over de innovatieve visserij in Zeeland.
De HZ University of Applied Sciences ondersteunt pionierende ondernemers met onderzoek. Het Kustlaboratorium test zilte concepten in de praktijk. En onderwijs- en expertisecentrum De Zilte Academie Zeeland zoekt uit hoe we daarmee het lekkerst koken.
Jean-Pierre van Wesemael
“Je probeert altijd vooruit te kijken. Stilstand is achteruitgang”
Jean-Pierre van Wesemael is 3e generatie agrariër in Zeeuws-Vlaanderen. De boerderij grenst aan het Land van Saeftinghe, een natuurgebied op de linkeroever van de Westerschelde en tevens het grootste brakwaterschor van Europa. Hierdoor kwam hij op het idee om zilte groenten te kweken.
Streekproducten uit Zeeland
Mosselen en oesters. Bolussen en babbelaars. Dit kwartet kunnen de meesten nog wel opnoemen als ze aan Zeeland denken. Maar in een potje streekproductenbingo valt er nog veel meer te roepen. Zilte groenten als lamsoor en zeekraal, zwarte bessen en bruine bonen. En bier: brouwer Kees Bubberman uit Middelburg hoort bij de beste 100 brouwers van de wereld!
Liever iets anders in je glas? De wijnen van Wijnhoeve De Kleine Schorre zijn op grote hoogte te drinken, met dank aan KLM. En eet je wel eens knabbelspek, die knapperige zwoerdjes? Die worden gemaakt in Tholen, door familiebedrijf Wilthagen. Gezuiverd Oosterscheldewater vind je ook in de ‘pain de mer’ van bakkersfamilie Spelt. En dan hebben we het nog niet over de topkazen gehad of asperges.
En een heel geliefd exportproduct: de ui. Laat ‘m maar eens weg uit je stoofpot of pasta. Dan pas weet je hoeveel verschil die maakt, die Zeeuwse ui. Bekijk hier alle culinaire verrassingen en de streekproducten uit Zeeland!