HomeHome
Innovatieve visserij

Innovatieve visserij

Innovatieve visserij - vissen kweken op het land
Innovatieve visserij
Vissen kweken op innovatieve wijze in een laboratorium

Zeeuwse gekweekte vis

Met de groeiende wereldbevolking en overbevissing van zeeën, ligt kweek van vis, schaal- en schelpdieren (aquacultuur) voor de hand. In Zeeland, provincie van zilte streekproducten, hebben ondernemers die handschoen opgepakt. Zo ontstaat duurzaam gekweekte en verwerkte vis, gewoon van om de hoek.

Duurzame vis van de toekomst

Wereldwijd wordt al meer vis uit aquacultuur gegeten, dan uit wildvangst. De aquacultuur zal sterk moeten groeien om alle monden te kunnen voeden.

De uitdaging ligt ‘m in het duurzaam, verantwoord kweken. Niet alleen gezien vanuit het milieu (vervuild water) en voedselveiligheid (onnodige medicatie). Maar ook in kweekmethoden die de natuurlijke habitat nabootsen, dierenwelzijn tijdens het hele kweektraject, arbeidsomstandigheden, prijsstelling en transport.

Zeeland is hét centrum voor de Nederlandse aquacultuur. We kweken hier algen, mosselbroed, oesterlarfjes, zeewormen (zagers), tarbot, zeetong, tapijtschelpen (vongole) en yellowtale kingfish. Ook het produceren en verwerken van schelpdieren gebeurt hier op een innovatieve manier.

Europese spelers

Kingfish

Van het eitje tot op je bord; het bekende Kingfish houdt zich bezig met het duurzaam kweken van vis. Bij de kweek maken ze goed gebruikt van de Zeeuwse omstandigheden. Zo zwemmen de vissen zwemmen in gefilterd Oosterscheldewater. Dat hun techniek effectief is blijkt, want binnenkort wordt een tweede productielocatie geopend in Noord-Amerika.

Seafarm

De afhankelijkheid van de vangst en wisselende omstandigheden op zee maken het lastig om te voldoen aan de toenemende vraag naar vis. Daarom houdt het Zeeuwse Seafarm houd zich naast het kweken van tarbot (platvis) bezig met het duurzaam produceren en verwerken van Schelpdieren. Zo heeft bijvoorbeeld het innovatieve Mesheftenschip van Seafarm 96% minder uitstoot van schadelijke stoffen.

Altijd in ontwikkeling

In Zeeuws-Vlaanderen gaat het Kustlaboratorium zilte teelten en aquacultuurconcepten uitwerken en testen. Wetenschappelijke en bedrijfseconomische kennis komen samen in de onderzoeksgroep Aquaculture in Delta Areas van HZ University of Applied Sciences. En onderwijs- en expertisecentrum de Zilte Academie zorgt ervoor dat al die heerlijkheden ook hun weg vinden naar koksopleidingen en de restaurants.

Werken in de innovatieve visserij

Benieuwd of er bij jou een baan tussen zit in deze sector? Van banen tot stages; Kingfish heeft diverse vacatures open staan. Of bekijk de mogelijkheden bij Seafarm. Niet alleen in de visserijsector, maar in de gehele foodsector vind allerlei banen. Bekijk de mogelijkheden.

Ontdek de vacatures in Zeeland

Horeca, Toerisme en Voedingssector