Energie
Zeeland levert energie
Zeeuwen kennen de kracht van water en wind. De enige kerncentrale van Nederland staat in Zeeland. En we profiteren volop van het feit dat in onze provincie de zon het meeste schijnt: Zeeland is energie.
Zon, wind en water
Nu fossiele brandstoffen dreigen op te raken, gebruiken wij alternatieven uit de natuur. Daarnaast letten wij op ons energieverbruik. Met slimme initiatieven als Smart Delta Resources en WarmCO2 proberen bedrijven hun energiegebruik te verlagen.
Windenergie
Daarnaast hebben we als land in zee een aantal unieke voordelen. Onze verbinding met het water maakt Zeeland de perfecte uitvalsbasis voor windparken op zee. Vanuit de Zeeuwse havens werden al verschillende windmolenparken opgeleverd. Ørsted, onder andere gevestigd in Vlissingen, ontwikkelde windpark Borssele 1&2. Het bedrijf is wereldwijd marktleider op het gebied van windparken op zee.
Energie uit eb en vloed
In de Oosterscheldekering haalt de getijdencentrale energie uit eb en vloed. Daarmee zorgt de Oosterscheldekering niet alleen voor bescherming tegen overstromingen, maar is het ook een bron van duurzame energie. De getijdencentrale, die zo'n 50 meter lang en 20 meter breed is, bestaat uit 5 turbines.
Zonne-energie
En als provincie met de meeste zonuren hebben we ook één van de grootste zonneparken van Nederland. In een weiland tussen Borssele en Vlissingen staan zo'n 140.000 zonnepanelen opgesteld. Hiermee worden jaarlijks ruim 14.000 huishoudens voorzien van duurzame energie.
Meer lezen over Zeeland en haar sterke energiesector?