Oesterputten Yerseke
Uit het water op je bord
Innovatieve oesterkweek
Omdat het wild vissen en rapen niet voor een gegarandeerde oogst zorgt, zijn er met een innovatieve pionierende blik oesterputten ontstaan. Deze innovatieve oesterputten vind je nergens anders dan in Zeeland. Dat heeft alles te maken met de unieke ligging aan zee. De oesters die in de Oosterschelde gekweekt worden, worden hier opgeslagen. De oesterputten zijn verbonden met de Oosterschelde en het getij zorgt ervoor dat de oesters ontdaan worden van zand en slib. Als het water laag staat, kunnen de oesters worden gecontroleerd. Zodra het weer vloed wordt, stroomt er water door de putten waar de oesters voedingsstoffen uithalen. Steeds vers zeewater is natuurlijk goed voor de oester!
Kweekmethodes
De oesters die in de oesterputten worden opgeslagen zijn op innovatieve wijze gekweekt. Er zijn twee kweekmethodes, namelijk de bodemmethode en de tafelmethode. Bij de meest natuurlijke methode, de bodemmethode, worden oesterlarfjes in het water verspreid en als de schelp gaat groeien, zakken de larfjes naar de bodem. De larfjes zoeken dan een harde ondergrond om te groeien. Bij deze methode kunnen de oesters zich voeden met natuurlijke voeding van de zee. De andere methode is de tafelmethode. Hier worden korven met jonge oesters op tafels in het water geplaatst. Op deze manier zijn de oesters minder afhankelijk van de grillen van de natuur. Een goed voorbeeld van de Zeeuwse innovativiteit dus!
Werken binnen de Zeeuwse Food sector
Niet alleen de oesterputten, maar ook druppelirrigatie in de landbouw en mechanisatie zijn voorbeelden van pionieren binnen de Zeeuwse food sector. Én maar liefst 15% van de wekgelegenheid bevindt zich in deze sector. Wil jij werken binnen deze Zeeuwse sector werken? We verwelkomen je graag! Van visserij en landbouw tot de horeca; er zijn genoeg mogelijkheden. Neem eens een kijkje op de ZeeuwseVacaturebank.nl.