HomeHome
Zeeuwse culinaire hoogstandjes die je zelf makkelijk kunt maken

Zeeuwse culinaire hoogstandjes

Zeeuwse mosselsoep

Zeeuwse culinaire hoogstandjes die je zélf makkelijk kunt maken!

Recepten: Denny van der Reijnst

Uitgebreid dineren, wie houdt er niet van? Een gezellig opgedekte tafel met kaarsjes in het midden, een glas wijn in de hand en overheerlijke geuren uit de keuken. Zijn dat nou verse mosselen en Zeeuws vlees wat ik ruik?

Zeeland is rijk aan verrukkelijke streekproducten en hiermee kun je ook in je eigen keuken échte culinaire hoogstandjes maken! Wil jij jouw gasten, je gezin (en jezelf) verwennen met een hoogstaand diner? Wij geven je in deze blog de recepten voor een voor- hoofd- en nagerecht vol met Zeeuwse ingrediënten. Je kunt ze makkelijk zelf maken. Vergeet je niet om er een mooie foodfoto van te maken? ;)

Zeeuwse mosselsoep met Zeeuws spek

Benodigdheden voor 4 personen:
  • 1 kilogram Zeeuwse mosselen
  • ½ prei
  • 1 winterwortel
  • ½ rode peper
  • 100 gram Zeeuws spek
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 2 tenen knoflook
  • 1 ui
  • 200 milliliter kookroom
  • Een scheutje olijfolie
  • 2 visbouillonblokjes 
  • 8 bieslook stengels
  • ½ liter water
Aan de slag!
  1. Begin met de mosselen goed af te spoelen onder stromend water zodat het zand en andere resten verwijderd worden. Haal de eventuele kapotte schelpen ertussen uit.
     
  2. Pel en snipper de ui. Nadat je de ui gesnipperd hebt pers je de knoflook en snij je deze fijn. Verhit een scheutje olijfolie in een grote pan en fruit de ui en de knoflook aan. Vervolgens kun je de mosselen en kerrie erbij doen. Dek ze af en stoom ze circa 5 minuten op middelhoog vuur. Dit doe je totdat ze open gaan staan. Door de mosselen te stomen trekken de smaken goed in de mossel en is je mosselsoep straks goed op smaak!

  3. Ondertussen kun je vast de wortel in brunoise (blokjes) snijden. De rode peper kun je halveren waardoor je de zaadlijn er eenvoudig uit haalt. Ook de peper ga je fijnsnijden. Het Zeeuws spek kun je in vierkantjes snijden. De prei snijdt je in ringen.

  4. Wanneer de mosselen open staan kun je ze uit de pan scheppen. Bewaar wel het mengsel met het mosselvocht! Dit gebruiken we later als heerlijke smaakversterker voor de mosselsoep.  

  5. Pel vervolgens de mosselen en gooi de schelpen weg (of bewaar ze voor een leuk knutselproject met de kids!)

     

  6. Verhit daarna een koekenpan met wat olijfolie en bak daarin de wortel, prei en rode peper. Het Zeeuws spek bakken we apart, ik vertel je later waarom. Verwarm ook het mosselvocht

     

  7. Wanneer de wortel glazig is en de andere groenten ook goed gebakken zijn (circa 5 minuten) voeg je de kookroom en 1 visbouillonblokje toe. Dit mengsel voeg je daarna bij het mosselvocht.

     

  8. Pureer een kwart van het mosselvlees met behulp van de keukenmachine, bijvoorbeeld met een staafmixer, en voeg dit bij de mosselsoep. Kook het water en meng dit met 1 visbouillonblokje. Roer even en voeg dit vervolgens weer toe aan het geheel.

     

  9. Als je dit gedaan hebt meng je het geheel met een staafmixer of blender. Daarna voeg je het Zeeuws spek toe zodat je een lekkere bite in je soep krijgt. Laat de mosselsoep op laag vuur doorpruttelen. Ondertussen kun je de bieslook in fijne ringen snijden.

  10. Verwarm nu de overige mosselen even in een pannetje op laag vuur en doe dit in  een diep bord. Giet de mosselsoep eroverheen en garneer af met wat bieslook. En voilà, je hebt een heerlijke Zeeuwse mosselsoep gemaakt!


Wijntip: drink hier een Pinot Blanc of Sauvignon Blanc bij. Dit zijn droge en wat frissere en fruitigere wijnen. Heerlijk in combinatie met de mosselsoep!

Links op de foto Zeeuwse Mosselsoep, Rechts op de foto Hertenbiefstuk

Hertenbiefstuk met bospaddenstoelen, savooiekool en saus van Zondebok van de Zeeuwse bierbrouwerij Vermeersen

Tip: dit Zeeuwse gerecht is super lekker met gebakken aardappelen. Als je hiervoor kiest kun je na stap 4 de aardappelen bakken zodat ze tegelijk met de hertenbiefstuk klaar zijn!

Benodigdheden voor 4 personen:

  • 4 biefstukken van Zeeuws hert á 180 gram
  • 500 gram bospaddenstoelen
  • ½ savooiekool
  • 1 flesje Zeeuws Zondebok van de Zeeuwse bierbrouwerij Vermeersen
  • ½ runderbouillonblokje
  • 2 theelepels bloem
  • 50 gram roomboter
  • Een scheutje zonnebloemolie
  • Peper en zout
Koken maar!
  1. Begin met de bospaddenstoelen schoon te borstelen en snijd ze vervolgens in fijne plakjes.

     

  2. Open het Zeeuwse bockbier en giet dit in een steelpan. Zet de steelpan op middelmatig vuur en laat dit inkoken (reduceren). Hierdoor verdampt de overige vloeistof en wordt de saus dikker. Dit doen we totdat het bier wat stroperig wordt.

     

  3. Was daarna de savooiekool en halveer deze. Snij dan de helft in kwarten en haal het binnenste eruit. Druk de savooiekool vervolgens plat en snij dit in reepjes. Pak dan het binnenste en snij ook dit in reepjes. Ga hiermee door tot je de gehele kool in fijne reepjes hebt gesneden.

     

  4. Nadat je dit hebt gedaan verhit je een koekenpan en doe je hier een klontje boter in samen met een scheutje zonnebloemolie. Dit doen we zodat de boter niet verbrand. Hier kun je dan de bospaddenstoelen aan toe voegen. Wanneer de bospaddenstoelen halfgaar zijn, na ongeveer 3 minuten, voeg je de savooiekool toe. Dit kun je langzaam laten stoven op middelmatig vuur, maar roer wel regelmatig! Voeg hierna peper en zout naar smaak toe.

     

  5. Verhit hierna een koekenpan en voeg een flinke klont roomboter samen met een flinke scheut zonnebloemolie toe. Hierin kun je de hertenbiefstuk op middelmatig vuur bakken. Breng de biefstuk op smaak door beide kanten te bestrooien met peper en zout. Zelf draai ik de hertenbiefstuk altijd om de 2 minuten om zodat hij lekker mals wordt! De biefstuk bak je dan aan beide kanten 2x2 minuten, zorg ervoor dat hij een mooie bruine, glanzige bak laag heeft.

     

  6. Haal de biefstukken als ze gaar zijn uit de pan en leg deze op een bord. Ik dek dit altijd af met aluminiumfolie zodat het vleesvocht erin blijft zitten en de biefstuk lekker mals blijft.

     

  7. Vervolgens voeg je het bloem bij het overige bakvocht van de hertenbiefstuk. Zet dit wederom op middelmatig vuur en laat de bloem garen voor ongeveer 2 minuten. Blijf constant roeren in de pan. Voeg hier dan het ingekookte bier aan toe.

     

  8. Giet het mengsel daarna terug in de steelpan en voeg het runderbouillonblokje hieraan toe naar smaak en eventueel wat water voor een mooie saus dikte.

     

  9. Zo. Nu begint het feestje! Leg je de gestoofde savooiekool samen met de bospaddenstoelen op het bord en leg hier vervolgens de hertenbiefstuk op. Neem het ingekookte Zeeuwse biersausje en giet dit naast de kool. Goed gedaan: je hebt nu helemaal zelf een heerlijk én culinair hoogstaand Zeeuws gerecht op tafel gezet!

 
Leuk weetje: saus mag nooit over vlees gegoten worden want dit zorgt ervoor dat je vlees nog verder gaart.


Wijntip: drink hier een Franse wijn uit Bordeaux bij zoals een Cabernet Sauvignon of een Merlot. Deze volle, krachtige rode wijnen combineren zeer goed met ‘groot wild’ zoals hert!

Geniet van de voorbereidingen en eet smakelijk!


Ps. Vergeet je niet om een foto te maken van jouw prachtige Zeeuwse gerechten en deze op sociale media te plaatsen met de hashtag #zeeuwsekeuken? De mooiste foto lichten we uit op Zeeland Live + Work!

Meer blogs lezen?

Van opgroeien in Zeeland tot verhuizen vanuit de Randstad en leuke activiteiten die je als inwoner dagelijks kunt doen. Wil jij persoonlijke verhalen lezen over het leven in Zeeland? Op onze blogpagina vind je al deze verhalen en meer!

Meer lezen over

culinair Zeeland?