Verdronken Land van Saeftinghe Zeeland

Wat is de smaak van Zeeuws-Vlaanderen?

Zeeuws-Vlaanderen, een prachtige Zeeuwse regio vol tegenstellingen. Van mondaine badplaatsen tot rauwe verdronken polders. Deze streek staat bekend om haar sterke bourgondische karakter. Vraag dat onze zuiderburen maar. Van Bressiaanse visserij tot verfijnde honing van Kreverhille. Maar wat moet je nu echt geproefd hebben als je hier bent? Wij vertellen je graag wat Zeeuws-Vlaanderen zo uniek maakt op culinair gebied en tippen je de lekkerste lokale gerechten! 

Streekproducten uit Zeeuws-Vlaanderen

De meest zuidelijke streek van Zeeland staat bekend om haar rijke landbouw en visserij. De regio is goed voor zo’n 66% van de Nederlandse vlasteelt productie en ook aardappelen en suikerbiet worden hier in groten getale geproduceerd. Maar voor de fijnproevers is er meer! Neem bijvoorbeeld de goudkleurige asperges die hier geoogst worden. Daarnaast zijn bruine bonen ook met recht een streekproduct van Zeeuws-Vlaanderen te noemen. En honing? Die komt van bijenkwekerij Kreverhille. Alleen raszuivere carnica bijen produceren hier de lekkerste zoete honing! Er worden zelfs zeegroenten gekweekt op Zeeuws-Vlaanderen.

Zeeuws-Vlaams vlees

Dan door naar het vlees. Een typisch vleesgerecht uit Zeeuws-Vlaanderen die je echt geproefd moet hebben als je hier bent is boeren ast. Deze gepekelde schouderham wordt gemaakt in Oost-Zeeuws Vlaanderen.  Uiteraard te verkrijgen bij lokale slagers en supermarkten! 

Voor de visliefhebbers

Voor de visliefhebbers is er natuurlijk ook een hoop lekkers te proeven in Zeeuws-Vlaanderen! Alhoewel hij elders in Zeeland gevangen wordt, wordt de Oosterschelde kreeft; de crème de la crème onder de kreeften, enthousiast geserveerd in het bourgondische Zeeuws-Vlaanderen. Ook Noordzeevis en de Bressiaanse garnalen zijn van harte aan te bevelen. En fan van mossels? Bezoek dan hét mosseldorp in Zeeuws-Vlaanderen: Philippine.

Meer een zoetekauw?

Dan door naar het gebak. De paptaart uit Groede. Een zoete lekkernij die lijkt op een pastei gebakje gevuld met gele room. Heerlijk bij de koffie!

Zeeuws-Vlaamse dranken

Kruidenlikeur

Er worden veel dranken geproduceerd in de streek. Een bekende drank, die bij menig café te proeven is, is Sliertemie. Geen zorgen, het bevat geen slierten 😉 Het is een heerlijke likeur die ambachtelijk gemaakt wordt in Absdale, Hulst. Het heeft een alcoholpercentage van 33% en de smaak bevat onder andere geplette amandel, Zeeuws-Vlaamse honing, sleedoorn en andere lokale kruiden en vruchten. De branderij (met prachtige tuin) is trouwens ook op afspraak te bezoeken.

Zeeuws-Vlaamse bieren

Naast deze kruidenlikeur worden er ook diverse Zeeuwse bieren gebrouwen in Zeeuws-Vlaanderen. Brouwerij Vermeersen (eerder bekend als brouwerij De Halve Maan) produceert talloze bijzondere speciaal bieren, waarvan er een aantal door heel Zeeland geschonken wordt. Denk aan de Zeeuwse Witte en Zeeuws Blond. Meer ambachtelijke brouwerijen, die ook te bezoeken zijn, vind je in Groede en Sint-Jansteen.

Onze tips? Brouwerij Dutch Bargain, het Brouwerslokaal (onderdeel van Dutch Bargain) en The Holy Spiritus (geen bier maar wel heerlijke likeuren, ciders en honingwijnen).

Dé streek van culinaire toprestaurants

Zeeuws-Vlaanderen wordt niet voor niks de meest bourgondische regio van Zeeland genoemd. Er zijn hier veel restaurants te vinden. Hier werken chefs met lokale producten en met passie voor zilte smaken en culinaire rijkdom. Wist je dat maar liefst 4 van de 7 Zeeuwse sterrenrestaurants in Zeeuws-Vlaanderen liggen?