Sint-Maartensdijk
De geschiedenis van Sint-Maartensdijk
Sint-Maartensdijk heette ooit Haestinge, het lag aan de rivier de Haastee. Sint-Maartensdijk kreeg eind 15e eeuw stadsrechten, daardoor is het een smalstad. In de middeleeuwen was het een voortvarende plek. Frank van Borssele en gravin Jacoba van Beieren hadden een kasteel ten noorden van de stad.
Sint-Maartensdijk had ooit een haven aan de Pluimpot. Dit was een zijgeul van de Oosterschelde. Door de Watersnoodramp in 1953 is de geul bij Gorishoek afgedamd. De haven viel daardoor droog.
Het monumentale gemeentehuis is in 1628 gebouwd. Na een verbouwing in de 20e eeuw zetelde het gemeentebestuur van Tholen in het pand tot 2008. In het monumentale pand zijn nog een aantal 17e -eeuwse portretten van de koninklijke familie te zien.
De Oranjekamer
Museum De Oranjekamer in Sint-Maartensdijk is gevestigd in het voormalig VVV pand. De kamer laat de band tussen de smalstad en het huis van Oranje zien. In het museum is een presentatie te zien van het ontstaan van Sint-Maartensdijk en de bouw van het kasteel. Door vererving kwam het kasteel in handen van de Oranjes. Uiteindelijk is het afgebroken, in de jaren ‘60 van de vorige eeuw zijn er archeologische opgravingen gedaan naar de overblijfselen. Tegenwoordig is alleen de slotgracht nog zichtbaar, aan de rand van het dorp.
Sint Maartenskerk
De Sint-Maartenskerk ligt achter het marktplein. De bouw van de kerk startte in de veertiende eeuw en is in gotische stijl opgetrokken. Onder het orgel bevindt zich een zogenoemde herenbank, waar vroeger de voorname families zaten. Een van die families was de familie Liens, sommige van hen zijn in de kerk begraven.
Evenementen
Het hele jaar door zijn er diverse evenementen in Sint-Maartensdijk, zoals de jaarlijkse Fietsvierdaagse. Kijk voor meer evenementen op onze evenementenkalender.