HomeHome
Wat maakt Schouwen-Duiveland bijzonder
boswachterij westenschouwen uitkijktoren

Wat maakt Schouwen-Duiveland bijzonder

Wat maakt Schouwen-Duiveland bijzonder? Het eiland biedt een unieke mix van uitgestrekte natuur,  pittoreske steden zoals Zierikzee, laat je op culinaire wijze verrassen en is dé plek voor watersporters. Ontdek hier wat het eiland Schouwen-Duiveland bijzonder maakt!

Boswachterij Westerschouwen

Het grootste bos in Zeeland is Boswachterij Westerschouwen, gelegen aan de kust van Schouwen- Duiveland. Een heuvelachtig duinlandschap, met zandverstuivingen, valleien en duinweiden. Vogelrijke bosranden met vele soorten bomen en planten. Eén van de mooiste gebieden van Zeeland. Naast dat je dit gebied te voet kan ontdekken, kan je er ook uitstekend mountainbiken. Het gebied biedt een combinatie van heuvels, steile duinen en open zandvlaktes, wat voor zowel beginnende als ervaren mountainbikers een bijzondere ervaring creëert. Wil je de hoogte in? Verleg dan je grenzen in het Klimbos Westerschouwen.


boswachterij westenschouwen winter

Wijnhoeve de Kleine Schorre

Wijnhoeve De Kleine Schorre, gelegen in Dreischor op Schouwen-Duiveland, is met 14 hectare een van de grootste en meest bijzondere wijngaarden van Nederland. De zeewind, Schouwse grond en het aantal zonuren, dat in Zeeland zo’n 10 procent hoger ligt dan elders in Nederland, maken Schouwen-Duiveland een ideale regio voor wijnbouw. De wijnhoeve combineert eeuwenoude wijntradities met innovatieve technieken en biedt prachtige rondleidingen en héérlijke proeverijen. Een must-visit voor wijnliefhebbers die willen genieten van lokale kwaliteitswijnen in een schitterende omgeving. 

Vuurtoren Westerlicht

De vuurtoren Westerlicht in Burgh-Haamstede is zonder twijfel de meest iconische vuurtoren van Zeeland. De rood-wit gestreepte toren is een van de grootste van Nederland. Met een lichthoogte van 58 meter boven zeeniveau straalt hij imposant over de kustlijn. Hoewel de vuurtoren zelf niet toegankelijk is voor bezoekers, is hij wél fotogeniek en vormt een prachtig decor voor foto's. De omliggende duinen bieden daarnaast volop mogelijkheden voor schitterende wandelingen door een uniek stukje natuur.

Vuurtoren Westericht Burgh-Haamstede, Zeeland heeft vele prachtige vuurtorens langs de kust staan.

Watersnoodmuseum

Een bezoek aan Zeeland is niet compleet zonder een stop bij het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. De Watersnoodramp van 1953 zit diep verweven in de geschiedenis van de provincie en laat niemand onberoerd. Voor veel Zeeuwen brengt elke storm nog steeds een gevoel van onrust, zelfs met de bescherming van de Deltawerken. Het museum vertelt indrukwekkende verhalen, zoals dat van een kind dat tijdens de ramp gered werd uit een rieten mand. Ook kun je de immense caissons bewonderen, die werden gebruikt om de dijkgaten te dichten. Ontdek hier hoe de Zeeuwen, tot op de dag van vandaag, blijven strijden tegen het water.
Watersnoodmuseum monument

Zierikzee

Zierikzee is een echte havenstad met een rijke historie die nog steeds voelbaar is in de straten. Met meer dan vijfhonderd monumenten, zoals de imposante Sint-Lievensmonstertoren en de historische stadspoorten, waan je je hier in een levend openluchtmuseum. De schilderachtige haven, waar je vanaf een terras kunt genieten van het uitzicht op de boten, voegt extra charme toe. Daarnaast biedt Zierikzee unieke boetiekjes voor liefhebbers van shoppen en is het de ideale plek voor een sfeervolle stadswandeling door smalle straatjes en langs prachtige gebouwen.

Brouwersdam

De Brouwersdam, die Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee verbindt, beschermt het land tegen hoogwater en krachtige zeegolven. Door de aanleg van zowel de Grevelingendam als de Brouwersdam ontstond het Grevelingenmeer, het grootste zoutwatermeer van West-Europa. Bij de bouw van de dam werd niet alleen aan veiligheid gedacht, maar ook aan recreatie. Het is een hotspot voor vele watersportliefhebbers. De Brouwersdam is ook bekend wegens festivals zoals Concert at Sea en Beachboom, die hier jaarlijks plaatsvinden. 
Concert at SEA op de Brouwersdam