Veelzijdig en inclusief werk
Lesgeven in het Zeeuwse voortgezet- of mbo-onderwijs is veelzijdig en inclusief werk. Korte lijnen binnen de scholen zelf, maar ook met scholen onderling in Zeeland zijn kenmerkend. Je kent je leerlingen en je leerlingen kennen elkaar. Dat zorgt voor een bepaalde unieke dynamiek. Lees hier meer over de kansen die een carrière als docent in het voortgezet- of mbo-onderwijs in Zeeland kunnen bieden.
Lesgeven in het voortgezet onderwijs
Lesgeven in het voortgezet onderwijs, ofwel lesgeven op de middelbare scholen in Zeeland. Het voortgezet onderwijs in Zeeland heeft een regiofunctie en is daarmee kleinschalig te noemen. De scholen hebben een breed onderwijsaanbod en bieden praktijkonderwijs tot en met vwo-onderwijs aan. Leerlingen kennen elkaar, wat zorgt voor een bepaalde dynamiek onderling. Als leraar ken je je leerlingen en bouw je een band met ze op. Over het algemeen presteren Zeeuwse jongeren goed op school. Meer over het voortgezet onderwijs in Zeeland, vind je hier.
Op de Zeeuwse middelbare scholen kun je je als docent breed ontwikkelen en oriënteren. Ook zijn er volop kansen om door te groeien. De verbinding met het bedrijfsleven wordt steeds krachtiger. Hierdoor weet je wat er in de regio speelt op jouw vakgebied, breng je dit over en blijf je zelf ook bij qua kennis. Er zijn unieke samenwerkingen tussen scholen- en besturen in Zeeland en ook de lijnen met andere onderwijssectoren zijn kort. Lees hier meer over lesgeven in het voortgezet onderwijs.
Lesgeven in het mbo onderwijs
Mbo'ers zijn vakmensen. Ze werken met hoofd, hart en handen en leveren een concrete bijdrage aan de samenleving. Zeeland heeft behoefte aan vakmensen en dus kunnen leerlingen na een mbo studie vaak direct aan de slag in het Zeeuwse bedrijfsleven. Het mbo in Zeeland kenmerkt zich door een intensieve samenwerking met bedrijven, instellingen en lokale overheden. Het aanbod aan mbo onderwijs wordt verzorgd door het Hoornbeeck college en het Scalda college. Lees hier meer.
Als leraar in het mbo onderwijs ben je vakspecialist en draag jij jouw kennis en kunde over op de vakmensen van de toekomst. Continu zoek je verbinding met het bedrijfsleven, zodat het naadloos aansluit op de beroepspraktijk. Het werk is veelzijdig en inclusief. De lijnen binnen de scholen zelf, maar ook tussen scholen onderling zijn kort. Dat geeft volop kansen. Als je nog niet in het onderwijs werkt, maar wel jouw vak en expertise over wil dragen op jonge mensen, dan ben je welkom als leraar in het mbo. Er werken veel hybride docenten in het mbo onderwijs, vanuit hun eigen bedrijf of naast hun baan geven ze dan gepassioneerd les over hun vak aan hun nieuwe generatie. Lees hier meer over lesgeven in het mbo onderwijs in Zeeland.
ZAOS
De ZAOS, ook wel de Zeeuwse Academische Opleidingsschool genoemd, is een tussenpersoon tussen diverse onderwijsinstellingen en leerlingen waarin je een duaal opleidingstraject kan volgen met als doel docent te worden binnen het voortgezet- of middelbaar beroepsonderwijs in Zeeland. Studenten die een traject via ZAOS volgen, zijn ingeschreven bij deelnemende hogescholen.
Via de ZAOS krijgt een student een werkplekbegeleider toegewezen. Dit is meestal een ervaren leraar en vakgenoot. Niet alleen door deze werkplekbegeleiders raken studenten geïnspireerd en gemotiveerd. Ook doordat zij vaak bijeenkomen met andere startende leraren. Ook als ervaren leraar kun je deelnemen aan een traject via de ZAOS. Alle informatie over de ZAOS, bijvoorbeeld over het traject om eerstegraads docent te worden, vind je hier.